Over ons

Lakkers van A

Welkom op de gloednieuwe website van ‘Lakker Antwerps’, dé site waar u alles over de lekkerste streekproducten van de provincie Antwerpen terugvindt.

Streekproducten zijn zoveel meer dan een heerlijke verwennerij. Achter elk product schuilt een fascinerende geschiedenis. Ze hebben allemaal een verhaal dat moet verteld worden. Zoals de naam “streekproduct” suggereert, zijn ze op een of andere manier verbonden aan een streek. Ofwel zijn de ingrediënten afkomstig uit de streek, ofwel is de bereidingswijze streekgebonden. Kortom, heerlijke producten met een rijke geschiedenis of traditie.

Na verscheidene jaren van omzwervingen via allerlei locaties en verenigingen werd in 2005 de vzw “Streekproducten Provincie Antwerpen vzw” opgericht.

De vzw “Streekproducten Provincie Antwerpen”, heeft tot doel het promoten, het onderzoeken en het inventariseren van de Antwerpse streekproducten.

Lakker Antwerps heeft tot doel het promoten, het onderzoeken en het inventariseren van de Antwerpse streekproducten.

Missie & visie

Onze missie is een actuele, dynamische en onderbouwde dialoog aangaan over de plaats en perceptie van streekproducten in de samenleving vroeger en nu.

Door het samenwerken van (de) verschillende streekproducenten in een groter verband willen we de gekende en minder gekende streekproducten onder de aandacht brengen van de verbruiker (om dus het samenwerkingsverband tussen producenten, verkopers en consumenten van streekproducten te realiseren en te versterken).

Op provinciaal vlak willen we een meerwaarde creëren voor de producent en dit zowel in aanbod naar de consument als als katalysator tussen het toeristische aanbod (bedrijfsbezoeken), het gebruik en verbruik in de horeca, de aanwezigheid bij publieke manifestaties met een openbaar karakter en promoties in de detailhandel.

Streekproducten, moeten niet enkel gepromoot en verkocht worden door de producenten. Ze dienen ook gebruikt te worden in de moderne keuken en dit op een eigentijdse manier. De promotie heeft maar zin als ook de gewone mensen, de professionele horecaondernemer en de handelaar deze producten gaan gebruiken en aanbieden. Onze potentiële klanten zoeken die meerwaarden op.

Door het aanbieden van informatie via de klassieke kanalen en via de opbouw en onderhoud van een website, via representatie in andere regio’s, provincies en landen willen we de streekproducten laten uitgroeien tot culinaire ambassadeurs van onze Provincie.

Basiscriteria voor de streekproducten

Aan welke 5 criteria moeten producten voldoen?

  • Zij worden bereid met grondstoffen uit de streek. Soms zijn de streekeigen grondstoffen niet meer voldoende voorradig, denk maar aan mosterdzaad of boekweit, en moeten dan ook ingevoerd worden. Traditionele bereidingen met uitheemse ingrediënten zoals amandelen, cacao, koffiebonen, specerijen,… komen ook in aanmerking. Traditionele streekproducten worden naar ambachtelijke wijze vervaardigd volgens de streektraditie. Productiemethodes evolueren, er worden hogere eisen gesteld, maar de producenten kiezen er wel voor om typische handelingen te behouden
  • Deze producten worden door de lokale bevolking of door een breder publiek ervaren als een traditioneel streekeigen product. Europa spreekt van producten met een faam. Zulke producten zijn dan meestal ingeburgerd door traditionele naamgeving, vorm, gebruiken,…
  • De traditionele streekproducten worden bereid in hun streek van oorsprong. Soms is het moeilijk om de productie van een streekproduct in de streek te behouden, de producenten met een Vlaams of Europees erkend product kiezen echter voor een productie in eigen streek.
  • Traditie betekent een langdurige of historische bekendheid als streekspecialiteit. Indien een oude bereidingswijze terug opgenomen wordt, bijvoorbeeld bij de ontdekking van een vergeten bierrecept, kan dit product ook naar een erkenning dingen.

Onze werking

De vzw Streekproducten Provincie Antwerpen is opgebouwd rond een vzw structuur waarbij alle producenten op vrijwillige basis lid zijn. Zij betalen een instapbedrag afhankelijk van het aantal werknemers en een jaarlijkse bijdrage. De producent wordt aanvaard door een selectiecommissie die oordeelt volgens de hoger vernoemde criteria. De synergie tussen de verschillende producenten binnen de vzw draagt bij tot de verspreiding van die eigenheid en gekendheid van deze (onze) streekeigen producten.

 

De VZW wordt bestuurd door een raad van bestuur. De VZW “Antwerpse Streekproducten” vertegenwoordigt structureel onze leden bij onder andere de overheid of andere verenigingen zoals de provincie, de “Vlaamse Streekproducten” en de VLAM. Onze statuten kan u hier vinden.

Contacteer ons

Streekproducten Provincie Antwerpen

Afgekort “Lakker Antwerps”
Vereniging zonder winstoogmerk

O.N. 0876 550 396